Par skolu

Bērnu aizsardzības likums Jelgavas novads uzdevumi.lv jaunatne jaunatneslietas E-klase Tālmācība tavatalmaciba.lv Erasmus+

Ziņas

2020-11-17 19:24

Latvijas Republikas proklamēšanas diena

18. novembris ikvienam ir nozīmīga diena. Šajā dienā tika proklamēta Latvijas Republika, kas nozīmēja, ka Latvija tika pasludināta par neatkarīgu teritoriju. Šī diena ir neatkarības simbols, un ikkatram dzimtene ir dziļi sirdī gan priekos, gan bēdās. Par to, ka dzīvojam brīvā un neatkarīgā valstī, varam būt pateicīgi mūsu patriotiskajiem senčiem, kuri ar neatlaidību, cerību, sapņiem un savām asinīm panāca, ka sapnis kļūst par īstenību.

1918. gada 18. novembrī plkst. 16.00 Rīgas Otrajā teātrī (mūsdienās pazīstams kā Latvijas Nacionālais teātris) notika Latvijas Republikas proklamēšana. Zāle bija izdekorēta un virs skatuves bija izritināts sarkanbaltsarkanais karogs. Latvijas Ministru prezidents Kārlis Ulmanis pagaidu valdības vārdā pasludināja, ka Latvijas valsts ir nodibināta kā neatkarīga un demokrātiska republika. Pēc vētrainiem aplausiem klātesošie piecēlās kājās un kopā vienojās Kārļa Baumaņa sacerētajā himnā “Dievs svētī Latviju”, kuru nodziedāja trīs reizes.

Mūsdienās 18. novembris ir valsts oficiālā brīvdiena, kad visā valstī iedzīvotāji tiek kopīgi aicināti uz pasākumiem. Dzimšanas diena tiek svinēta katrā pilsētā, mājā. Sakarā ar Covid -19 pandēmiju šogad svinības būs citādas. Jelgavā 18. novembrī visas dienas garumā ikviens aicināts nolikt ziedus pie pirmā Valsts prezidenta Jāņa Čakstes pieminekļa, bet līdz ar tumsas iestāšanos Jelgavu izgaismos sveču ugunszīmes, kā arī pirmais videoprojekciju festivāls ‘’Jelgavas stāsti’’, ko iedzīvotāji aicināti vērot, ievērojot valstī noteiktās epidemioloģiskās prasības.

Mūsu skolā izglītojamie tiešsaistē Moodle vidē noskatījās īsu video sižetu par Latvijas Republikas proklamēšanu, noklausījās Zemessardzes orķestra, repera R.2.R.S. un Luīzes Krastas kopdarbu “Mūsu Zeme” veltījumu  Latvijas Republikas proklamēšanas 102.gadadienai. Tiešsaistē noskatījāmies arī vieglu recepti, lai pagatavotu velveta svētku kūku, ar ko nosvinēt šo dienu.  Stundai beidzoties, katrs varēja pārbaudīt savas zināšanas par Latviju, piedaloties svētku viktorīnā ,,Mana Latvija’’. To aizvien var izpildīt jebkurš mūsu skolas izglītojamais. Viktorīna pieejama šeit.

Tā kā novembrī tiek atzīmēta gan Lāčplēša diena, gan Latvijas Republikas proklamēšanas diena, tad novembra mēnesis tiek uzskatīts par svētku mēnesi. Aicinu šajā laikā pie krūtīm piespraust sarkanbaltsarkano lentīti. 18. novembrī iedegt sveces logos un sveikt savu Latviju. Aizvadīsim gaiši valsts dzimšanas dienu.

Informāciju sagatavoja skolotāja Daina Livdāne

« Atpakaļ